Vluchten en vluchtpogingen uit deportatietreinen

Onlangs is mijn moeder via via in contact gekomen met een Berlijnse studente, die een proefschrift schrijft over vluchten en vluchtpogingen uit deportatietreinen in WO II uit Nederland, België en Frankrijk. Voor haar onderzoek doet ze veel research in deze landen, maar in Nederland is zij tot dusver niet veel wijzer geworden van de instanties, die haar bij haar zoektocht kunnen helpen.

Mijn vader, Gerard Stoppelman, is destijds met een groep mensen uit een deportatietrein van Westerbork naar Auschwitz gesprongen en zij hebben het overleefd. Hij is helaas in 2003 overleden, maar mijn moeder en ik konden haar wel alle informatie geven die wij daarover hebben.

Ik heb beloofd haar te helpen bij het opsporen van meer informatie uit Nederland. In Westerbork bijvoorbeeld weet men niets over vluchten uit treinen, terwijl je mag aannemen dat er vast nog wel meer mensen die gok gewaagd hebben.
Weet u van andere vluchtpogingen uit deportatietreinen of kent u iemand, die er meer over weet, laat u het mij weten.’

Intussen heb ik een aantal reacties ontvangen, die vaak weer nieuwe vragen oproepen. Zo heb ik begrepen dat het Haarlemse echtpaar Max en Ro Wolff ook een vluchtpoging heeft gedaan. Is daarvan misschien iets bij uw organisatie bekend? Of kent u personen die de familie Wolff hebben gekend?
Als u hierover informatie heeft of anderen kent, die er iets mee te maken hadden, dan hoor ik het graag.

Met vriendelijke groeten,
Elly Peijs-Stoppelman
estoppelman@versatel.nl

Deel dit bericht

LESBRIEF

Eline, zomaar een meisje uit Haarlem.

Lesbrief Jodenvervolging voor basisschool groepen 7 en 8.