Spontane Kristallnacht herdenking

Door: Patrick van der Vegt

Afgelopen zondag 5 november schreef ik een persoonlijke blog met als titel “Nooit meer…“. Het was iets wat ik van me af moest schrijven vanwege alles wat er de afgelopen maand allemaal gaande is. Hierin schreef ik ook iets over de Kristallnacht herdenkingen die veelal dit jaar achter gesloten deuren gehouden worden. Dit gaf bij mij een gevoel van onbehagen, want een Kristallnacht herdenking zou eigenlijk in het open gehouden moeten kunnen worden. Maar ik begrijp heel goed de overwegingen van de diverse organisaties om het dit jaar besloten te houden.

Bij mij kwam heel spontaan op om het dan maar voor mezelf bij het Joods Monument te herdenken en deed een oproep aan de lezers, wanneer zij zich ook geroepen voelen en zich veilig genoeg wanen om dan samen met mij te herdenken. Doordat mijn artikel veelvuldig gedeeld werd, kreeg ik ook meer en meer reacties van mensen die graag ook donderdagavond aan zouden willen sluiten om samen de Kristallnacht te herdenken.