JODENLIJST VAN SCHINDLER TE KOOP

Bron: De Telegraaf

NEW YORK – In New York wordt een wereldberoemde lijst met de Joodse werknemers van nazizakenman Oskar Schindler verkocht. Dat heeft eigenaar Gary Zimet maandag gezegd. Het overzicht wordt niet per opbod verkocht, maar „wie het eerst komt, het eerst maalt”, aldus Zimet.

Op de lijst staan de namen, beroepen en geboortedata van 801 mannen. Zij werkten in de emailfabriek van Schindler, een nazi met gewetenswroeging, in het Poolse Krakau. Wegens hun werk hoefden ze niet te worden gedeporteerd naar de concentratiekampen. Schindler had met zijn boekhouder, de Jood Itzhak Stern, tijdens de Tweede Wereldoorlog zeven van zulke lijsten gemaakt. Zo konden duizenden Joden de Holocaust overleven.

Schindler was de eerste nazi die door het Israëlische herdenkingscentrum voor de Holocaust Yad Vashem werd erkend als een ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’. Regisseur Steven Spielberg maakte in 1993 de film Schindler’s List over het verhaal. De film won zeven Oscars.

Voor zover bekend bestaan nog vijf lijsten van Schindler. De vier andere exemplaren liggen in het Amerikaanse Holocaustmuseum, in het Duitse federale archief en in Yad Vashem.

Deel dit bericht

LESBRIEF

Eline, zomaar een meisje uit Haarlem.

Lesbrief Jodenvervolging voor basisschool groepen 7 en 8.