Top menu

Het gezin David Sanders

door Patrick van der Vegt

Chris heb ik vorig jaar leren kennen bij de 4 mei herdenking aan de Jan Gijzenvaart te Haarlem. We raakte in gesprek en mijn interesse voor de questie Haarlemse joden werd opgewekt. Wat wist ik op dat moment als recht geaarde Haarlemmer van de Haarlemse joden? Eigenlijk helemaal niets. Hierdoor ben ik meer gaan zoeken wat er bekend is over de joodse Haarlemmers, want ik zou ze graag een gezicht willen geven. Zo ben ik de lijst afgegaan en kwam op de volgende familie uit.

Het gezin David Sanders

David Sanders woonde samen met zijn vrouw Clara Sophia Sanders-Keizer in het begin van de oorlog aan de Delftlaan 193 in Haarlem. Samen hadden ze drie kinderen, dochter Eline, dochter Marie Lena en zoon Elbert Daan. David was reiziger.

Nadat de jodenvervolging ook in Nederland op gang was gekomen ging het gezin onderduiken. David en Clara zaten ondergedoken bij een weduwe in de Eerste Helmersstraat in Amsterdam. Clara had last van astma en daarom bezocht ze een heilgymnast. David begeleidde zijn vrouw. Een van de leden van de Kolonne Henneicke die gespecialiseerd was in het herkennen van joden op straat, arresteerde het echtpaar eind augustus 1943. Ze moesten mee naar het bureau van Henneicke aan de Noorder Amstellaan.
De drie kinderen zaten verspreid ondergedoken: Marie Lena en Elbert Daan in de buurt van Sliedrecht en Eline bij een boer in Barchem. Het lid van de Kolonne Henneicke dat de ouders had opgepakt, eiste van hen de adressen waar de kinderen zaten. Zij weigerden de adressen te noemen, maar zwichtten na zware fysieke mishandeling. (A. van Liempt, Kopgeld. Nederlandse premiejagers op zoek naar joden, 1943 (Amsterdam 2002) 85-86)

Nadat het hele gezin was opgepakt werden ze afgevoerd naar Auschwitz en werden op 10 september 1943 gelijk vermoord.

David Sanders
Amsterdam, 21 februari 1902
Auschwitz, 10 september 1943
Bereikte de leeftijd van 41 jaar

Clara Sophia Sanders-Keizer
Amsterdam, 13 maart 1902
Auschwitz, 10 september 1943
Bereikte de leeftijd van 41 jaar

Eline Sanders
Amsterdam, 12 december 1932
Auschwitz, 10 september 1943
Bereikte de leeftijd van 10 jaar

Marie Lena Sanders
Amsterdam, 8 oktober 1934
Auschwitz, 10 september 1943
Bereikte de leeftijd van 8 jaar

Elbert Daan Sanders
Amsterdam, 14 februari 1939
Auschwitz, 10 september 1943
Bereikte de leeftijd van 4 jaar

Reageren is niet (meer) mogelijk.