Top menu

Joods Gedenkteken 2

Ik ben geboren op 13 mei 1944 in Haarlem, ondergedoken, stiekem bij mevrouw M. Janssen, Zijlweg 198. Zij was directrice van een kraamkliniek genaamd prinses Beatrix. Ik heb 62 jaar niet bestaan bij het geboorte register, mijn vader heeft mij in 1948 pas opgegeven, maar nu blijkt dat Mevr. Janssen mij op 12 juni met machtiging van de officier van justitie ook had opgegeven. Ik denk dat zij gehoord had dat wij waren opgepakt.

Mijn ouders Margaretha Schoemaker-Lisser en M. Schoemaker woonde in Amsterdam, maar zijn op een gegeven moment ondergedoken in Haarlem. Mijn zuster zat ondergedoken in Den Haag, mijn broer Alex is meegegaan naar Haarlem. Beide ouders zaten in het verzet, ondanks dat mijn moeder joods was, mijn vader niet.
Zij zijn gaan wonen aan het Zuider Buiten Spaarne 164 of 167. Zover ik weet zaten bij mijn ouders ook mijn oma Vogeltje Lisser-Cohen, mijn oom Meijer Lisser, mijn tante Greet LIsser-Bloemendaal en een nicht Greet Polak en verder weet ik het niet.

Op 30 mei zijn mijn ouders met mijn broer en mij gaan wandelen en zijn toen in de Gierstraat opgepakt. Tegerlijker tijd zijn ze het huis binnengevallen en zijn de andere ook opgepakt.
We hebben een paar dagen op het politiebureau gezeten, zijn toen naar de Koepel gevangenis overgebracht en zijn daarna op transport gezet. Mijn vader naar Vught en de rest naar Westerbork.
Mijn moeder is meteen in de strafcel terecht gekomen omdat ze joods en verzetstrijdster was. Mijn broer was toen 5 jaar en kan zich nog herinneren dat hij een tijd met mij heeft rondgelopen en toen kwam een mijnheer ons halen. Wij hebben beide de oorlog overleeft.

Mijn moeder is via Auschwitz naar Flossenburg gegaan en is daar vergast. Mijn vader heeft 5 kampen overleeft maar heeft tot aan zijn dood bijwijze van spreken oorlog gevoerd. Mijn oma, mijn oom Meijer en mijn nicht Greet zijn niet terug gekomen.
Ik hoop dat u genoeg heeft aan dit verhaal, en u bent altijd welkom hier. Ik heb heleboel papieren thuis.

Met vriendelijke groeten Sonja

Reageren is niet (meer) mogelijk.