Top menu

Een goed mens herdacht

Lieve Hella en familie, beste mensen,

Toen ik onlangs van een vriend – beheerder van Joodshaarlem.nl – het verzoek kreeg, om iets te schrijven over mijn tijd in het kinderhuis, had ik onmogelijk kunnen bedenken, dat ik nu onder zulke verdrietige omstandigheden, sta te vertellen over die prettige periode in mijn leven.

Als 16 jarige puber kwam ik vanuit Friesland wonen in een Amsterdams Joods Kinderhuis. Het huis stond onder leiding van een leuk jong echtpaar, de familie Rosenbaum, tante Hella en oom Loek.
Vanaf het begin klikte het tussen ons. Jullie waren lieve en gezellige kinderhuisouders, maar hadden ondanks je jonge leeftijd ook veel gezag! Als wij grote meiden op zaterdag de Sjabath of andere Joodse feestdagen niet wilden opstaan om naar de Synagoge te gaan, dan kwam oom Loek persoonlijk naar boven om ons uit bed te halen en meestal volgde er dan een gezellig kussengevecht.
Maar naar de synagoge gingen wij uiteindelijk wel.

Regelmatig ging ik met oom Loek mee achter op de brommer, naar de uit of thuis wedstrijden van Maccabi tafeltennis. Hij was een echt goede tafeltennisser en hij heeft dan ook heel wat wedstrijden gewonnen.
Na afloop van zo’n wedstrijd gingen we meestal een broodje eten bij “Broodje van Kootje” op het Leidseplein. Ook mocht ik een keer met jullie gezinnetje mee op vakantie, we gingen naar Bergen aan Zee. Nico sliep net als een broertje bij mij op de kamer. Ik heb me toen echt bevoorrecht gevoeld.

Na mijn jaren in het Kinderhuis, hield onze vriendschap niet op, jullie stonden altijd voor mij klaar en toen ik trouwde en onder de huwelijks baldakijn de ”Choepah” stond waren jullie mijn ouders en werd ook Lex in jullie hart gesloten. Als jullie ter gelegenheid van Joods Pasen bij ons de Seider kwamen vieren, verheugden onze jongens zich al, want oom Loek sprak de Hebreeuwse woorden veel mooier uit, dan zij op school hadden geleerd!

Vaak spraken we af om gezamenlijk met de caravan op stap te gaan en toen jullie na al het reizen en trekken een vast stekkie hadden gevonden op camping Domaine Gaujac, in Frankrijk, probeerden wij altijd tegen 5 juni op die camping te zijn om Loek’s verjaardag mee te vieren.
Ik weet nog goed, dat wij ter gelegenheid van zijn 70ste verjaardag samen met Grada een lied voor hem hebben gezongen!

De laatste tijd was Loek niet goed in orde en had hij veel pijn, maar ondanks dat zou hij nooit vergeten naar onze kinderen te informeren.
Naar aanleiding van mijn verhaal op de site, wilde de beheerder van Joods Haarlem graag – als een soort eerbetoon – een filmportret met jullie maken. Loek had daarin ook al toegestemd!
Nu hij er niet meer is, zal dit filmportret er waarschijnlijk niet meer komen.
Maar het positieve verhaal van oom Loek en tante Hella als lieve en goede Kinderhuis ouders zal wel altijd op zijn site blijven staan!

Lieve Hella je weet vast wel, dat wij Loek nooit zullen vergeten en dat wij zijn innemende en warme persoonlijkheid heel erg zullen missen, wij hopen oprecht, dat wij jou in de komende tijd tot steun kunnen zijn.

Reageren is niet (meer) mogelijk.