Top menu

Verkeerde namen op Joods monument

UTRECHT – Het Joods monument in Utrecht bevat fouten. Zo staan er namen van mensen op die niet zijn overleden tijdens de oorlog, maar pas veel later. Ook staan er spelfouten in namen. Dat schrijft het Utrechts Nieuwsblad zaterdag.

Burgemeester Jan van Zanen onthult in 2015 het monument waarin de namen zijn gegraveerd van alle weggevoerde Joodse burgers uit Utrecht in de Tweede Wereldoorlog. Foto: Rene Bouwman

Burgemeester Jan van Zanen onthult in 2015 het monument waarin de namen zijn gegraveerd van alle weggevoerde Joodse burgers uit Utrecht in de Tweede Wereldoorlog.
Foto: Rene Bouwman

 

Voorzitter Wim Rietkerk van de Stichting Joods Monument reageert onaangenaam verrast in de krant. “De lijst met namen die ten grondslag ligt aan het monument is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld en gecontroleerd. Waar we voor vreesden, was dat we iemand zouden vergeten die wél een plek verdient op het monument. Er is zelfs ruimte vrij gelaten om namen toe te kunnen voegen. Maar dat er iemand op staat die er feitelijk niet vermeld zou moeten worden, dat is een mogelijkheid waarmee we nooit rekening hebben gehouden.

Het Joods monument werd eind vorig jaar onthuld en staat vlak bij het Spoorwegmuseum. Het museum betaalde ook een deel van de kosten van circa 180.000 euro.

Reageren is niet (meer) mogelijk.