Top menu

Sybrand Buma gastspreker op Hannie Schaft Herdenking 2015

Sybrand Buma -fractievoorzitter van het CDA in de Tweede kamer- zal de Hannie Schaftlezing 2015 verzorgen op zondag 29 november 2015. De Stichting Nationale Hannie Schaftherdenking organiseert dit jaar een bijzonder en éénmalig evenement in de Grote of St. Bavokerk in Haarlem, op de tijd en de plaats waarvandaan 70 jaar geleden Hannie Schaft werd herbegraven. Bij deze herbegrafenis waren destijds Koningin Wilhelmina, Prins Bernard en Prinses Juliana, het voltallige kabinet en duizenden mensen aanwezig.

Op 27 november 1945 werd de Eerebegraafplaats officieel opengesteld met de herbegrafenis van Hannie Schaft. Daaraan voorafgaand werd een herdenkingsdienst gehouden in de Grote of Sint-Bavo Kerk in Haarlem. Onder de duizenden belangstellenden waren natuurlijk de familieleden en vrienden van de slachtoffers die op de Eerebegraafplaats waren begraven, en verder koningin Wilhelmina, prinses Juliana, prins Bernhard, minister-president W. Schermerhorn en vertegenwoordigers van tientallen oud-verzetsorganisaties. Het merendeel van de bezoekers volgde lopend de baar naar de Eerebegraafplaats, een afstand van ongeveer vijf kilometer vanaf de kerk. Een verslaggever van het Algemeen Handelsblad schreef hierover: ‘De stoet die de baar van Hanneke Schaft volgt, weerspiegelt alle geledingen van ons volk. Vrouwen in Marker en Zeeuwsch costuum gaan naast heeren met hooge hoeden, politiemannen naast arbeiders en schoolkinderen, één in hun eerbied voor Nederlands helden van het verzet.’

Op 27 november 1945 werd de Eerebegraafplaats officieel opengesteld met de herbegrafenis van Hannie Schaft. Daaraan voorafgaand werd een herdenkingsdienst gehouden in de Grote of Sint-Bavo Kerk in Haarlem. Onder de duizenden belangstellenden waren natuurlijk de familieleden en vrienden van de slachtoffers die op de Eerebegraafplaats waren begraven, en verder koningin Wilhelmina, prinses Juliana, prins Bernhard, minister-president W. Schermerhorn en vertegenwoordigers van tientallen oud-verzetsorganisaties.
Het merendeel van de bezoekers volgde lopend de baar naar de Eerebegraafplaats, een afstand van ongeveer vijf kilometer vanaf de kerk. Een verslaggever van het Algemeen Handelsblad schreef hierover: ‘De stoet die de baar van Hanneke Schaft volgt, weerspiegelt alle geledingen van ons volk. Vrouwen in Marker en Zeeuwsch costuum gaan naast heeren met hooge hoeden, politiemannen naast arbeiders en schoolkinderen, één in hun eerbied voor Nederlands helden van het verzet.’

In aanwezigheid van de verzetsvriendinnen van Hannie Schaft Freddie (90) en Truus (92) Oversteegen, vriendinnen met wie Hannie Schaft in het Haarlems Verzet zat, zullen de Herdenking bijwonen. Vorig jaar zijn beide zussen voor hun Verzetswerk onderscheiden door Minister-President Rutte met het Mobilisatie-Oorlogskruis.

De zusjes Oversteegen

De zusjes Oversteegen

Programma

Het Koninklijk Haarlems mannenkoor “Zang en Vriendschap” opent net als in 1945 de Herdenking. Verder maakt een aantal betrokken artiesten hun opwachting, onder wie de sopraan Irene Maessen, de Russische violiste Evgenya Peschanskaya, het vrouwenkoor Malle Babbe, en Roos van Erkel en Jim Bakkum. De laatste twee toeren momenteel door het land met de theatervoorstelling “Het meisje met het rode haar” over het leven van Hannie Schaft in de Tweede Wereldoorlog.
En drie generaties vertellen iets over hun band met de oorlog.

De Stichting

Kort gezegd is de missie van de Stichting: Bewustwording vanuit herdenken. Door het jaarlijks herdenken van Hannie Schaft -een nationaal icoon van verzet in WO II- draagt zij bij aan het besef, dat opkomen voor de vrijheid van groot belang is en van alle tijden. De Stichting probeert in haar activiteiten de gebeurtenissen van toen steeds meer te vertalen naar de ontwikkelingen van nu.

SITE-HannieSchaft-Time-Line_Home_Content_Correct2

Herdenking Hannie Schaft

Grote of St. Bavokerk aan de Grote Markt te Haarlem
Datum: 29 november 2015 om 13.00 u.(kerk open vanaf 12.00 u.) De toegang is vrij

Reageren is niet (meer) mogelijk.
%d bloggers liken dit: