Top menu

Reactie: Papieren monument vermoorde joden gênant

Jammer dat Kees van der Linden het woord gênant gebruikt in zijn artikel.
Inderdaad de Gemeente Haarlem heeft niets gedaan voor zijn joodse inwoners zowel tijdens als na de oorlog.
Hij staat er niet bij stil dat Willemien Spook dit niet uit eigen belang doet maar gewoon iets wezenlijks wil doen voor die 710 vermoorde Joodse Haarlemmers, omdat elke naam iedere keer uniek is en dat 710 keer.

Ik vind het niet gênant om de namen van mijn familie op papier te schrijven.

Toen ik in krant las om de namen te gaan schrijven op de vloer van de Janskerk vond ik dat direct een prachtige daad en heb direct Willemien Spook gebeld om dit haar te zeggen. Ik begrijp ook, dat uit religieuze overwegingen, het namen schrijven niet op deze manier kan worden verwezenlijkt. Willemien heeft direct een alternatief gezocht en kwam met het idee om de namen op papieren rollen te laten schrijven. Deze zullen opgerold in grote kokers worden bewaard in het archief.

Meerdere keren heb ik met Joods Haarlem getracht een en ander van de grond te krijgen door aktie te voeren.
In 2003 hebben we een plaquette op de Westergracht geplaatst met al de namen en in 2004 posters met de namen op bushokjes in Haarlem geplakt.
Dit alles heeft tot nu toe geen gedenkteken opgeleverd voor de 710 vermoorde Joodse Haarlemmers.
Wel is er door een oorlog’s project op de Bavo school aan de Westergracht  in 2009 een mooie plaquette op de muur van de school geplaatst voor 170 Haarlemse joden, die vanaf deze school naar de kampen zijn gedeporteerd en niet zijn teruggekomen. Dit was een mooi initiatief van de school maar heeft niets met de gemeente Haarlem te maken.

Misschien dat er door deze mooie daad, het schrijven van de namen, eindelijk eens een echt gedenkteken of monument voor onze vermoorde Joodse Haarlemmers komt.

Mieke Mulder

Reageren is niet (meer) mogelijk.