Top menu

Plannen voor joods monument in Haarlem

HAARLEM – De Haarlemse burgemeester Bernt Schneiders is in gesprek met joodse organisaties in de stad over een monument voor de tijdens WOII weggevoerde joden. Hij heeft een prachtig aanbod binnen van de beeldhouwer Eric Claus.

Naar aanleiding van de actie ’Ik schrijf je naam’, waarbij de namen van 710 joodse slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog op de vloer van de Janskerk worden geschreven, meldde deze krant dat de voltallige gemeenteraad zich al in 2005 had uitgesproken over een joods monument maar dat er nog steeds niets was.
Dat schoot Bernt Schneiders in het verkeerde keelgat, want hij is juist de laatste tijd serieus in gesprek met een aantal joodse organisaties over zo’n monument.
,,Een aantal jaren geleden wilde de joodse gemeenschap niet meewerken aan een monument’’, zegt Bernt Schneiders. ,,Lex Wolff was toen de woordvoerder en er leek wat dat betreft één lijn te worden getrokken. Maar het toeval wil dat ik onlangs in gesprek geraakt ben met joodse organisaties en er nu twee initiatieven op tafel liggen. Vanuit de joodse gemeenschap wordt gedacht aan een penning of gedenksteen aan het Simon de Vrieshof bij de Appelaar.’’

Bron: IJmuider courant

Reageren is niet (meer) mogelijk.