Top menu

Nationale Dodenherdenking en Jom Hasjoa-herdenking

In Nederland vindt jaarlijks op 4 mei de Nationale Dodenherdenking plaats. Men herdenkt tijdens de Nationale Herdenking allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Dit jaar valt de Nationale Dodenherdenking samen met Jom Hasjoa. Op Jom Hasjoa, de dag van de Sjoa (Hebreeuws voor vernietiging), herdenkt de joodse gemeenschap over de gehele wereld de slachtoffers van de naziterreur.

herdenking2

Jom Hasjoa valt op 27 Nisan in de Hebreeuwse kalender. Op deze dag kwamen in 1943 de joden in het getto van Warschau in opstand tegen de nazi’s. In Nederland vindt deze, door een groot aantal joodse organisaties georganiseerde, herdenking plaats in de Hollandsche Schouwburg.

Stichting Joods Monument Haarlem organiseert op woensdag 4 mei a.s. een korte herdenkingsplechtigheid bij het Joods Monument Haarlem aan het Philip Frankplein.

Programma Jom Hasjoa herdenking 2016
4 mei 2016 / 27 nisan 5776, aanvang 19.30 uur

19.45 – Openingswoord door Patrick van der Vegt
Na enige korte toespraken volgt het Jizkor (joods herdenkingsgebed)

20.00 uur twee minuten stilte worden gehouden.

Nabestaanden, familie, vrienden en belangstellenden nodigen wij hierbij uit, om de herdenking bij te wonen. De heren vragen wij vriendelijk een keppeltje of hoofdbedekking te dragen tijdens de herdenking.

Reageren is niet (meer) mogelijk.