Top menu

Monument voor vermoorde Joodse Hagenaars

Op het Rabbijn Maarsenplein wordt eind 2016 een monument onthuld ter herinnering aan de in de Tweede Wereldoorlog vermoorde Joodse Hagenaars.

Volgens burgemeester Van Aartsen is het van groot belang om hen op een waardige wijze, in het hart van de voormalige Joodse wijk van Den Haag te kunnen herdenken. Daarom heeft het college van burgemeester en wethouders een omgevingsvergunning verleend aan de Stichting Joods Monument Den Haag voor de oprichting van een nieuw monument van de hand van kunstenares Anat Ratzabi.

ontwerp-nieuw-joods-herdenkingsmonument-door-anat-ratzabi-stichting-joods-monument-kopie

Monument

Het monument is symbolisch verbonden met de al bestaande monumenten op het plein: het Joods kindermonument en de plaquette ‘Rachel weent’. Het monument toont een deur op een kier in een muur voor de tuin van de Nieuwe Kerk. Op de deur wordt de Amalek-sculptuur aangebracht die nu nog aan de Gedempte Gracht te zien is.

JMDH-2

Een artist impression van het nieuwe monument. Bron: Gemeente Den Haag

Bij het herdenkingsmonument komen 2 van onderaf belichte bronzen koffers te staan, die de deportatie van de Joodse inwoners van Den Haag symboliseren. Ook komt bij het nieuwe monument een herdenkingsplek met 6 zitplaatsen. Deze 6 zitplaatsen staan voor de in totaal 6 miljoen vermoorde Joden. Op elke zitplaats wordt aan beide kanten het symbool van 1 van de 12 stammen van Israël aangebracht. Een bronzen plaquette geeft een korte toelichting op het monument.

JMDH-3

Een artist impression van het nieuwe monument. Bron: Gemeente Den Haag

Joodse Hagenaars

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is een groot deel van de Joodse bevolking van Den Haag gedeporteerd en daarna vermoord in concentratiekampen. Ruim 14.000 Joodse Hagenaars zijn gedeporteerd, waarvan er zeker 12.000 zijn vermoord. Na Amsterdam kent Den Haag de meeste gedeporteerde en omgebrachte Joodse inwoners van Nederland.

Opdat zij niet vergeten worden

Op diverse plekken in de stad wordt aandacht besteed aan het lot van de Joden in de Tweede Wereldoorlog, maar tot nu toe ontbrak het aan 1 plek die herinnert aan alle omgekomen Joodse inwoners van de stad. Dat is de reden waarom de Stichting Joods Monument Den Haag het initiatief heeft genomen om midden in de oude Joodse buurt in Den Haag een monument op te richten ter herinnering aan en herdenking van de gedeporteerde en vermoorde Haagse Joodse inwoners. Opdat zij niet vergeten worden.

Educatie

Het monument wordt gefinancierd vanuit diverse Haagse fondsen en de gemeente Den Haag. In samenwerking met het Museon, het Haags gemeentearchief en de Stichting Joods erfgoed Den Haag is er rond het nieuwe monument ook een educatief programma gemaakt, met onder meer een website voor het Haagse onderwijs.

Informatiebijeenkomst

Op donderdag 23 juni is om 18.30 uur een bijeenkomst geweest in het Novotel Den Haag City Centre. Het stichtingsbestuur en de kunstenares hebben daar een presentatie gegeven over de plannen voor bewoners, ondernemers en belangstellenden.

Naar aanleiding van vragen tijdens deze bijeenkomst zijn er extra visuals gemaakt die inzichtelijk maken hoe het monument er uit komt te zien in verhouding tot het plein.

Een artist impression van het nieuwe monument. Bron: Gemeente Den Haag

Een artist impression van het nieuwe monument. Bron: Gemeente Den Haag

Een artist impression van het nieuwe monument. Bron: Gemeente Den Haag

Een artist impression van het nieuwe monument. Bron: Gemeente Den Haag

Reageren is niet (meer) mogelijk.