Top menu

Kampbewaker Auschwitz vraagt om vergiffenis in Duitse rechtbank

Oud-SS’er Oskar Gröning (93) heeft dinsdag in de rechtbank in het Duitse Lüneburg om vergiffenis gevraagd. De oud-kampbewaker van Auschwitz wordt aangeklaagd voor betrokkenheid bij de dood van 300.000 gevangenen.

Dat meldt persbureau AFP.

Gröning, alias de ‘boekhouder van Auschwitz’, gaf toe dat hij wist dat Joden werden vermoord. “Voor mij staat het vast dat ik moreel medeschuldig ben. Ik vraag om vergeving. Over de strafrechtelijke schuld moet u beslissen”, zei hij tegen de rechters toen zijn proces dinsdag begon.

Gröning diende tijdens de Tweede Wereldoorlog als kampbewaker in het Duitse vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. Hij staat terecht voor hulp bij de zogeheten ‘Hongarenactie’ in de zomer van 1944. Er kwamen toen zeker 137 transporten met Hongaarse Joden aan in het kamp.

Van de ongeveer 425.000 Joden kwamen er zeker 300.000 om het leven. Gröning kan een gevangenisstraf van minstens drie jaar krijgen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Getuige

Eerder sprak Gröning in interviews openlijk over zijn verleden als kampbewaker. Hij zei getuige te zijn geweest van de gruweldaden, maar stelde dat hij zich daar zelf niet schuldig aan heeft gemaakt.

Volgens de aanklager heeft Gröning het naziregime geholpen economisch te profiteren en heeft hij in zijn werk de systematische moorden ondersteund door de gestolen eigendommen van de slachtoffers te verhandelen. Dat laatste heeft hij dinsdag toegegeven.

Bijna vijftig overlevenden of nabestaanden van slachtoffers van de Holocaust hebben zich als nevenklagers bij de zaak aangesloten.

De rechtszaak tegen Gröning is een van de laatste grote Auschwitz-processen.

Video: Rechtszaak Kampbewaker Auschwitz begonnen

Reageren is niet (meer) mogelijk.