Top menu

Joodse man ernstig mishandeld

AMSTERDAM – Een 20-jarige joodse man is zaterdag in Amsterdam mishandeld. Volgens het Centrum Informatie en Documentatie Israël (Cidi) gaat het om een antisemitisch incident.

Directeur Ronny Naftaniel bevestigde dinsdag een bericht hierover in Het Parool.

Volgens het Cidi is de man herkenbaar als jood omdat hij een keppel draagt. Hij liep hij ’s middags op het Olympiaplein toen twee jongens hem uitscholden voor ’kankerjood’. Het slachtoffer vroeg wat hun probleem was en liep daarna door. De twee kwamen hem echter achterna. Een andere jongen sloot zich bij hen aan, waarna ze de man te lijf gingen. Ook nadat hij op de grond was gevallen, bleven ze op hem intrappen, aldus Naftaniel.

De Cidi-directeur spreekt van “een verwerpelijke vorm van antisemitisme en racisme.” Volgens komt het geregeld voor dat joden worden uitgescholden of bespuugd, maar is mishandeling een zeldzaamheid. “Geweldsincidenten zijn er bijna niet.”

Het slachtoffer wilde diezelfde avond aangifte doen op het politiebureau, maar kreeg te horen dat hij een paar dagen later moest terugkomen. “Dat is krankzinnig. Als je de daders nog wilt pakken en getuigen wil horen, moet je snel zijn,” aldus Naftaniel.

Een woordvoerder van de politie laat in een reactie weten dat alle agenten van het desbetreffende bureau die avond bezig waren met een speciale actie tegen overvallers. De korpsleiding vindt echter dat de aangifte toch meteen had moeten worden opgenomen. De politie heeft haar excuses aangeboden voor het feit dat dit niet is gebeurd, laat de zegsman weten.

(ANP)

Reageren is niet (meer) mogelijk.