Top menu

Joods monument in Sneek onthuld

Opperrabijn Binyomin Jacobs opent het Joods monument in Sneek

SNEEK – Onder grote publieke belangstelling is maandagmiddag het Joodse monument, gemaakt door de Sneker kunstenaar Dirk Hakze nabij de Joodse begraafplaats te Sneek onthuld. De onthulling werd verricht door Opperrabbijn Binyomin Jacobs van het IPOR.

Het monument is een initiatief van de gemeente Sneek, bedoeld ter nagedachtenis en als eerbetoon aan de vroegere Joodse gemeenschap van de stad. De aanleiding hiervoor is dat het in 2010 precies zestig jaar geleden is dat de Sneker Joodse gemeenschap is opgeheven. In 1950 besloot de Centrale Commissie van het Neder-lands Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK) de Joodse gemeenschap te Sneek op te heffen. De resterende leden van de Sneker gemeenschap werden opgenomen in de gemeente van Leeuwarden.

Het ontwerp van het monument is van de Sneker kunstenaar Dirk Hakze. Hij ontwierp een constructie van zes roestvrijstalen buizen, die staan opgesteld op een ronde betonplaat. De constructie en de opstelling zorgen er-voor dat de schaduw van het object op de belangrijkste Joodse feestdag, Jom Kippoer 2010 is op 18 september, om 13.31 uur een Davidster oplevert. Deze Davidster valt exact binnen de begrenzing van de cirkelvormige betonplaat. Als de ster samenvalt met de ronde betonplaat is er sprake van twaalf lijnstukken. Deze lijnstukken symboliseren de twaalf stammen van Israël voortkomend uit de zonen van aartsvader Jacob. Daarnaast wordt het oppervlak van de ronde plaat door de schaduwwerking verdeeld in dertien vlakken. Het getal dertien komt overeen met het aantal van de belangrijkste grondslagen van de Joodse godsdienst, zoals deze zijn geformuleerd door de Joodse filosoof en rabbijn Maimonides.

Hoewel er op het draaiboek van de gemeente Sneek stond dat de zon om half twee moest schijnen, heeft de verantwoordelijke persoon dit draaiboek waarschijnlijk niet onder ogen gehad. Daar hadden wij op gerekend, want een paar dagen eerder toen de zon zich wel liet zien, hebben wij reeds een foto van het monument met Davidsster gemaakt.

Reageren is niet (meer) mogelijk.