Top menu

Joods monument in Sleen onthuld

In aanwezigheid van de familie Hekscher en rabbijn Shimon Evers is een monument opgericht in het dorp Sleen (Dr.) ter nagedachtenis aan het gezin Izaak Hekscher. Donald Hekscher onthulde woensdag, Holocaust Memorial Day, achter de Nederlandse Hervormde kerk in Sleen een Joods herinneringsmonument. Onder grote belangstelling en in aanwezigheid van de wethouders Truus Pot en Geert Roeles van de gemeente Coevorden werd stilgestaan bij de gruwelijkheden van de Tweede Wereldoorlog.

Familie Heckscher

Het monument in Sleen werd opgericht ter herinnering aan de familie Heckscher, die tot oktober 1942 woonachtig was in Sleen. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog was de familie Heckscher de enige joodse familie die nog in de oude gemeente Sleen (nu onderdeel van de gemeente Coevorden) woonachtig was.
De familie Heckscher was tot oktober 1942 woonachtig aan de Menso Altingstraat 16 te Sleen. De familie bestond uit vader Izaak, moeder Elsiena en twee zonen, Meijer en Rolf, die respectievelijk 11 en 7 jaar oud zijn geworden. De familie had een manufacturenwinkel die zij hadden overgenomen van de vader van Izaak, Meijer Heckscher, die zich in 1880 in Sleen vestigde. Vader Izaak was actief in de korfbalvereniging, de motorfietsclub en de muziek- en toneelvereniging en stond bekend om zijn bijzondere gevoel voor humor.
Na een periode van onderduiken is het gezin op 25 januari 1944 in Westerbork op transport gesteld. De moeder en de twee jongens, Meijer en Rolf, zijn onmiddellijk doorgestuurd naar Auschwitz waar zij op 28 januari 1944 zijn omgebracht. Vader Izaak is op 31 maart 1945 omgekomen in Kdo Mühldorf.

Werkgroep
Niets in Sleen herinnerde aan de oorlogsslachtoffers die het dorp kent. Daarom werd op initiatief van enkele inwoners van Sleen, met medewerking van Stichting Streekeigen Sleen en Dorpsbelangen Sleen-Diphoorn, een werkgroep ‘Joods Monument’ ingesteld.
Jan Ziengs, een van de initiatiefnemers voor het monument, vertelde bij de onthulling dat het doel van de werkgroep was om ‘een monument ter herinnering voor de familie Heckscher op te richten. Deze plaats, achter de kerk, is bewust gekozen,’ aldus Ziengs. ‘Dit monument ligt op de route die gelopen wordt tijdens de jaarlijkse 4 mei-herdenking. Zo betrekken wij het monument bij de herdenking. Tevens willen wij ook de kinderen in Sleen hierbij betrekken zodat ook zij het achterliggende verhaal te horen krijgen.’

Onder de indruk
Namens de familie Heckscher werd door Donald Hekscher het monument onthuld. ‘Ik ben onder de indruk van wat hier gebeurd is ter nagedachtenis van mijn familie,’ sprak Donald Hekscher tijdens de onthulling. ‘Maar laten wij hier bij dit monument niet alleen de familie Hekscher herdenken, maar ook de volkerenmoord op miljoenen Joden.’ Aansluitend bood hij Ziengs voor Stichting Streekeigen Sleen en kinderen van de basisscholen De Fontein en De Akker een oorkonde aan waarmee bevestigd wordt dat bij Jeruzalem drie bomen worden geplant.

Vervolgens speelde trompettist Luuk Houkes het bekende Jerushalaim waarna rabbijn Shimon Evers een herinneringsgebed uitsprak, zowel in het Hebreeuws als in het Nederlands. Scholieren legden een krans en droegen een gedicht voor.

 

Reageren is niet (meer) mogelijk.