Top menu

Joods gedenkteken Haarlemse binnenstad in de maak

De contouren van het Joodse monument worden al zichtbaar.

HAARLEM – Op het Philip Frankplein, ingeklemd tussen de Philharmonie en Teylers Museum, zijn de contouren van het nieuwe gedenkteken voor de Joodse Haarlemmers die in de Tweede Wereldoorlog werden weggevoerd, inmiddels duidelijk zichtbaar. Het monument wordt op initiatief van de Stichting Joods Monument Haarlem aangebracht op een van de muren van een nieuw transformatorhuisje op het pleintje.

De gaten in het metselwerk worden nog gevuld met onder meer acht natuurstenen platen waarop de namen zijn aangebracht van de 710 Haarlemse Joden die naar de vernietigingskampen werden afgevoerd. Maar niet alleen hun namen, ook de geboortedatum en -datum en -plaats van overlijden van deze gedeporteerde Haarlemmers worden vermeld. De Stichting wil de slachtoffers zo een symbolisch graf geven, zodat deze Haarlemse joden niet worden vergeten en nabestaanden de kans en de ruimte krijgen om hen te herdenken. Het gedenkteken is ontworpen door Haarlemmer Patrick van der Vegt.
Het monument moet eind februari klaar zijn, maar de officiële onthulling staat pas voor augustus of september volgend jaar op het programma.

Bron: Haarlems Dagblad

Reageren is niet (meer) mogelijk.