Top menu

Jom HaSjoa 2011

In Nederland vindt jaarlijks op 4 mei de Nationale Dodenherdenking plaats. Men herdenkt tijdens de Nationale Herdenking allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

1 mei a.s. is Jom Hasjoa, de dag van de Sjoa (Hebreeuws voor vernietiging). Op deze dag herdenkt de joodse gemeenschap over de gehele wereld de slachtoffers van de naziterreur. Jom Hasjoa valt op 26 Nisan in de Hebreeuwse kalender. Op deze dag kwamen in 1943 de joden in het getto van Warschau in opstand tegen de nazi’s.

Officieel zijn zo’n 6 miljoen Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog omgebracht door de Nazi’s in vernietigingskampen. De meeste Joden zijn vergast. Maar er zijn ook velen die zijn doodgeschoten of op een andere manier zijn omgebracht.

In aansluiting op deze gedenkdag in Joodse kring komen op enkele plaatsen in ons land jaarlijks Christenen en Joden bijeen. Deze samenkomsten hebben een positief doel: de toekomst bewaren voor het onheil dat de mensen treffen kan, als we nu nalaten alle vormen van discriminerend gedrag te bestrijden.

Hiervoor organiseert Joodshaarlem.nl in samenwerking met de Joodse gemeente Haarlem op zondag 1 mei a.s. een samenkomst van Joden en Christenen. Deze herdenking zal plaatsvinden in de Wijde Appelaarsteeg bij de gedenksteen aan de zijkant van de Toneelschuur, aanvang om 19.45 met om 20.00 uur één minuut stilte.

Meer info hierover, volg deze website.

Reageren is niet (meer) mogelijk.