Top menu

Herdenkingsplechtigheid bij Joods Monument

Dit jaar is de 4 mei herdenking op zaterdag. Omdat het volgens joodse traditie niet geoorloofd is om op sabbat (zaterdag) een herdenking bij te wonen had de joodse gemeente de herdenking van de slachtoffers naar donderdagavond 2 mei verschoven.

Het was dit jaar voor het eerst bij het gedenkteken welke het afgelopen jaar op 23 september op het Philip Frankplein onthuld is.

Om 19:30 uur begon de herdenking met het openingswoord door Patrick van der Vegt .

Hierna las Mieke Mulder en haar kleindochter uit een brief van haar grootvader voor. “Mijn huis weg, mijn kamer weg, mijn speelgoed weg, weg, weg, alles weg. Gelukkig kan ik wat ik denk en voel nog wel kan opschrijven. Ander zou ik compleet stikken. Alle Joden in Nederland moeten met een Jodenster lopen. Ik begin morgen met mijn grootste avontuur. Afloop onbekend. We zullen het beste maar hopen. We houden ons flink. We zijn woensdagavond om 9 uur weggehaald”.

Rabbijn Shmuel Spiero nam het woord over en las per tableau enkele van de 715 namen op. Na het slotwoord kreeg iedereen de gelegenheid om een steentje of een bloemetje te leggen bij het monument.

Reageren is niet (meer) mogelijk.