Top menu

Herdenking deportaties Haarlem

Door: Cees van Hoore
Haarlem
– Uit Haarlem vertrok in de nacht van 25 op 26 augustus 1942 vanaf het station Westergracht de eerste deportatietrein met Joodse Haarlemmers naar Westerbork. Daarna ging het enkele reis naar de vernietigingskampen.

In totaal werden ruim 700 mannen, vrouwen, kinderen en baby’s in Haarlem zonder enige consideratie uit hun huizen weggehaald. Dat feit wordt donderdag om 20.00 uur herdacht in de Appelaarsteeg bij de Toneelschuur.
Een zeer actieve Jodenjager was Pieter Faber, de broer van de nu nog in Duitsland levende oorlogsmisdadiger Klaas Carel Faber. Pieter kreeg in 1948 de kogel. Hij had geen enkele consideratie met de Joden in Haarlem. Stokoude mensen, zieken, baby’s – het kon hem allemaal niet schelen. Als het moest, tilde hij ze met stoel of wieg en al naar buiten.
Een van de weinigen die de dans ontsprong, was Jack Eljon (1937), die in de Haarlemse Roerdompstraat woonde. Hij werd gered door een familie van wie je dat niet zou verwachten. In Community Joods Monument staat over hem: “Jack werd naar zijn tante Greta in Haarlem gestuurd. Zij was een zus van Jack’s vader en ‘gemengd gehuwd’, dat wil zeggen getrouwd met een niet-Joodse man. De buren van tante Greta waren NSB’ers. Op een dag belden ze aan om te waarschuwen dat er een huiszoeking zou komen en stelden ze voor om Jack tijdelijk bij hun te brengen. Zij zouden zeker worden overgeslagen bij de huiszoeking, aangezien ze lid waren van de NSB.”
Jack zelf: “In de nacht voor de huiszoeking tilde mijn tante Greta me over de schutting. Het was een hoge schutting, zij moest me boven haar hoofd houden. ‘Heb je hem?’ hoorde ik haar vragen. ‘Ja, geef hem maar een zet”. Dat deed de, ik viel een stukje en aan de andere kant vingen ze me op. Die foute buren waren goed voor mij.”

Bron: Haarlems Dagblad

Reageren is niet (meer) mogelijk.