Top menu

Geen Joodse namen op Haarlemse kerkvloer

HAARLEM Het tijdelijk monument voor 710 Joden die in de Tweede Wereldoorlog uit Haarlem werden weggevoerd, komt niet op de kerkvloer van de Janskerk in die stad.

De namen van Joden zouden met krijt op de vloer worden geschreven op 3 en 4 mei, maar dat stuit op religieuze bezwaren uit de Joodse gemeenschap. De namen komen nu op lange rollen papier.

Menselijke resten
Willemien Spook, initiatiefneemster van de actie Ik schrijf je naam heeft dit woensdag bevestigd. “Onder de kerkvloer liggen nog menselijke resten. Het zijn geen echte graven meer, want die zijn geruimd. Namen schrijven op een vloer waar nog resten onder liggen, ligt gevoelig binnen de Joodse gemeenschap in Haarlem. Uit respect hebben we gekozen voor een andere manier.”

Boudewijn de Groot
De 710 namen komen nu op 25 rollen papier van 10 meter lang. Als die zijn volgeschreven, worden ze opgehangen aan de balustrade van de kerk. Haarlemmers worden uitgenodigd een naam op te schrijven. Rabbijn Shmuel Spiero is de eerste die een naam schrijft. Ieder uur zal een prominent persoon uit Haarlem en omstreken een naam noteren, zoals de schrijvers Renate Dorrestein en Lodewijk Wiener en zanger Boudewijn de Groot.

Geen monument
De volgeschreven rollen zullen worden bewaard in de Janskerk, onderkomen van het Noord-Hollands Archief. Haarlem heeft nog steeds geen permanent monument voor de weggevoerde Joden uit de stad, hoewel de voltallige gemeenteraad in 2005 een motie daarover steunde.

Bron: RTV Noord-Holland

Reageren is niet (meer) mogelijk.