Top menu

Dagboek van een Joodse jongen in de 2 W.O.

Krantendagboek uit 1941-1942 van Leonard Arnold Jacques Snijders (Haarlem, 5 april 1927 – Polen, 30 april 1943).

HAARLEM -Een expositie over het leven van Joodse Haarlemmers is vanaf dinsdag 25 september te zien in het publiekscentrum van het Noord-Hollands Archief aan de Jansstraat 40 in Haarlem.

In de tentoonstelling komen de thema’s religie, middenstand en maatschappelijke organisaties aan bod. Speciale aandacht is er voor Leo Snijders, een Joodse leerling van het Stedelijk Gymnasium Haarlem die tijdens de Tweede Wereldoorlog een krantendagboek bijhield. Dit bijzondere dagboek werd in 2011 door zijn vroegere buurjongen aan het Noord-Hollands Archief geschonken.

De expositie is samengesteld op verzoek van de Stichting Joods Monument Haarlem, naar aanleiding van de onthulling van het Joods Monument op het Philip Frankplein op zondag 23 september

De tentoonstelling bestaat deels uit materiaal uit het archief van de Nederlands Israëlitische Gemeente. Door het daadkrachtige optreden van B.J. Chapon, destijds voorzitter van de kerkenraad van de Nederlands Israëlitische Gemeente, heeft dit archief de oorlog doorstaan. Met medewerking van archivaris dr. G.H. Kurtz bracht hij het archief in het geheim onder in de depots van het toenmalige gemeentearchief (inmiddels opgegaan in het Noord-Hollands Archief). Daar wordt dit bijzondere archief duurzaam bewaard en kan het in de studiezaal geraadpleegd worden.

Groepsfoto bij de bouw van het Joles Ziekenhuis aan het Groot Heiligland, gesticht en gefinancierd met geld uit de nalatenschap van Mozes Joles (ca. 1930-1931). Op de voorste rij (met baard) staat rabbijn Simon Philip de Vries en rechts van hem B.J. Chapon, bestuurslid van de Jolesstichting.

‘Joods Haarlem’ is tot en met zaterdag 13 oktober te zien.. De toegang is gratis.

Reageren is niet (meer) mogelijk.