Top menu

Comité zoekt donateurs voor monument Holocaust

Het Nederlands Auschwitz Comité is zaterdag begonnen met het inzamelen van geld voor de bouw van een Holocaust Namenmonument.

Het moet het eerste monument in Nederland worden waar de ruim 102.000 Nederlandse slachtoffers van de Holocaust met naam en toenaam worden genoemd, meldt het comité.

Holocaust-Namenmonument

Er is zo’n 5 miljoen euro nodig voor het monument.

Volgens comitévoorzitter Jacques Grishaver zijn de eerste donaties al binnen, maar hij had zaterdagmiddag nog geen idee op welk bedrag de teller staat. “Heel snel was er al iemand uit New York die 24 namen adopteerde”, vertelt hij.

Een naam kan worden geadopteerd voor 50 euro. Ook hebben zich al verschillende sponsors gemeld.

Wertheimpark

De beoogde locatie voor het monument is het Wertheimpark in Amsterdam. Daar staat het spiegelmonument ‘Nooit Meer Auschwitz’ van Jan Wolkers al.

Het Nederlands Auschwitz Comité hoopt dat de twee monumenten bij elkaar komen te staan. “Dat zou prachtig zijn”, zegt Grishaver. De bedoeling is dat het Namenmonument in september 2015 wordt onthuld, ruim 70 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog.

De Pools-Amerikaanse architect Daniel Libeskind is gevraagd om het monument te ontwerpen. Die heeft onder meer ook het Joods Museum in Berlijn en de eerste toren die op de plek van het verwoeste World Trade Center in New York is gebouwd, op zijn naam staan.

Door: ANP

Reageren is niet (meer) mogelijk.