Top menu

3 en 4 mei: Ik schrijf je naam

Van de Joden die er voor de Tweede Wereldoorlog in Haarlem leefden, zijn er 710 in kampen vermoord. Er is nog steeds geen monument om deze mensen te gedenken. Er is wel een namenlijst.

Haarlemmers worden uitgenodigd op 3 en 4 mei één van de 710 namen op te komen schrijven op lange stroken papier in de Janskerk (het publiekscentrum van het Noord-Hollands Archief), zodat daar op Dodenherdenking alle namen staan geschreven. Ieder heel uur schrijft een prominente Haarlemmer een van de namen. De eerste die een naam zal schrijven, is rabbijn Shmuel Spiero. Het schrijven van de namen wordt vanuit de nok van de kerk op beeld vastgelegd. De fotoserie wordt als monument op internet geplaatst.

Op dinsdag 3 mei is de Janskerk van 10.00 tot 20.00 uur open, op woensdag 4 mei van 9.00 tot 16.00 uur. Op deze dagen kan iedereen die dat wil binnenlopen bij het Noord-Hollands Archief om een naam te schrijven. De namen worden ter plaatse uitgereikt en op een rol papier geschreven. De lange stroken papier zullen in de Janskerk worden opgehangen.  Er mag ook een naam van de lijst gekozen worden. Dit graag  tevoren doorgegeven aan w.spook@chello.nl. Het idee van initiator Willemien Spook achter het project is: ‘Als je op zo’n manier iemands naam schrijft, vergeet je die nooit meer. Je tilt diegene daarmee uit de anonimiteit. Je geeft hem of haar daarmee iets terug, hoe klein ook.’

Het Noord-Hollands Archief verleent graag medewerking aan dit initiatief. Omdat wij het net als Willemien Spook belangrijk vinden er bij stil te staan dat er zoveel mensen uit Haarlem zijn weggevoerd. Het gaat om heel veel mensen, maar het blijft een abstract getal. Dat wordt anders als je de namen kent. Er wordt al zo lang gesproken over een monument met de namen, maar het komt er maar niet. Dan maar een tijdelijk monument. Voor Haarlemmers is het een mooie gelegenheid om hun betrokkenheid te laten zien. Wij zijn ervan overtuigd dat heel veel mensen een naam willen schrijven en daarmee kunnen laten zien wat niet onder woorden valt te brengen.

Bron: Noord-Hollands Archief

Reageren is niet (meer) mogelijk.