Top menu

‘Esther heeft weer een gezicht gekregen’

GORINCHEM – ,,Met dit monumentje heeft Esther van Vriesland weer een gezicht gekregen. De Jodenvervolging krijgt hier warme aandacht opdat het nimmer weer kan gebeuren. We moeten leren van de misdadige waanzin van weleer en ons kanten tegen de polarisatie van nu.”

Opperrabbijn Jacobs sprak vervolgens, bij de onthulling van een plaquette met het portret van Esther van Vriesland, in het Hebreeuws een gebed uit ter nagedachtenis van de Joodse slachtoffers, ,,die hier begraven hadden willen worden.” De plaquette is ingemetseld in de zijmuur van het vroegere woonhuis van de familie Van Vriesland op de hoek Kalkhaven – Lombardstraat. Esther van Vriesland is bekend geworden door haar dagboek dat ze de laatste jaren van haar leven bijhield en waarin onder meer steeds verdergaande uitsluiting is beschreven.
Uitsluiting was vorig jaar op de Gorcumse scholen het thema van 65 jaar bevrijding, en ook nu refereerde de rabbijn hier aan. Als inwoner van Amsterdam constateert hij dat het tegenwoordig de ‘normaalste zaak van de wereld is’ dat hij op straat openlijk wordt nagescholden. Hij vertelde dat tot drie maal toe bij hem thuis ruiten zijn ingegooid. ,,Polarisatie speelt de maatschappij parten en wordt steeds scherper. Een ruit ingooien, het lijkt kinderspel. Maar Hitler begon ook met de Hitler Jugend. We moeten alert zijn.”
AZC
Ook burgemeester Piet IJssels legde een link naar het hier en nu en sprak over ontwikkelingen op het gebied van omgang met elkaar en haat ,,waar je van schrikt. Daar moeten we ons tegen kanten. Hoe? Door de geschiedenis levend te houden; tijdens herdenkingen, met projecten op scholen en door aandacht te hebben voor de vluchtelingen van nu. Onze wereld heeft nog steeds vluchtelingen, die recht hebben op opvang. Als daar tijdens de Tweede Wereldoorlog meer aandacht voor was geweest, waren er minder slachtoffers gevallen. Daarom ben ik trots op Gorinchem, die nu een helpende hand wil uitsteken in de vorm van de AZC (asielzoekerscentrum),” aldus IJssels.

Voorzitter Onno Albada van het 4 Mei Comité opende en sloot de bijeenkomst af. De plaquette is gemaakt door kunstenares Heleen Huisman – Ariëns uit Bennekom.

Reageren is niet (meer) mogelijk.