Top menu

Therese Alpern-Rothschild

Echtgenote
Orionweg 40, Haarlem
9 augustus 1892 (Altona) – 24 april 1945 (Ravensbrück)
Bereikte de leeftijd van 52 jaar

Gezinssituatie:
– Sigmund Alpern (Gezinshoofd)
– Therese Alpern-Rothschild (Echtgenote)

Op 9 augustus 1892 werd Therese Rothschild geboren in Altona bij Hamburg. Ze werd ook wel Resi genoemd. Haar vader heette Julius Jakob Rothschild en haar moeder heette Henriette Wolf. Therese woonde in ieder geval tot 9 november 1937 in Berlijn. Op 15 september 1921 zijn Therese Rothschild en Sigmund Alpern in Charlottenburg getrouwd. Therese en Sigmund zijn vanuit Duitsland naar Haarlem gekomen en daarna naar Apeldoorn verhuisd, naar de Van Kinsbergenstraat 3 – Situatie in maart 1941.

Op 10 januari 1943 schreef Therese een brief aan een vriendin. Daarin schreef ze onder andere: “Van onze nieuwe kennissenkring hier zijn al veel mensen weg naar Westerbork of Polen.” En: “Ons gaat het anders tamelijk goed als er niet deze onzekerheid was weggestuurd te worden. Wij leven alleen maar in de hoop dat deze vreselijke oorlog gauw te eind gaat anders kan men niet meer staande te zien.”
De brief lijkt op een soort afscheid want er wordt elkaar het beste toegewenst en aan iedereen de groeten gedaan. Ook aan de manier van schrijven is te merken dat het een laatste bericht is.

Therese en Sigmund en zijn vlak voor de ontruiming opgepakt en naar Het Apeldoornsche Bosch gebracht, samen met de andere joodse families uit Apeldoorn. Daarna zijn ze op 22 januari 1943 naar Westerbork gebracht.

Omdat Sigmund in de Eerste Wereldoorlog gevochten had, hoefde hij nog niet direct op transport gesteld. Sigmund en Therese zijn beide via Westerbork op 5 april 1944 naar Bergen Belsen gedeporteerd. Ze hadden allebei Roemeense papieren die hen beschermden voor transport naar Polen. Therese is vanuit Bergen Belsen overgebracht naar kamp Ravensbrück. Zij is op 24 april 1945 overleden, in Ravensbrück. Zij werd 53 jaar.

Heeft u aanvullende informatie over Therese Alpern-Rothschild?
Klik dan hier »

< Terug naar namenlijst