Top menu

Sigmund Alpern

Gezinshoofd
Orionweg 40, Haarlem
18 december 1893 (Kolomyja) – 31 mei 1945 (Midden-Europa)
Bereikte de leeftijd van 51 jaar

Gezinssituatie:
– Sigmund Alpern (Gezinshoofd)
– Therese Alpern-Rothschild (Echtgenote)

Sigmund Alpern was geboren in Kolomya in Polen (tegenwoordig Oekraïne). Hij heeft in de Eerste Wereldoorlog in het Oostenrijkse leger gediend als frontstrijder. Op 15 september 1921 zijn Sigmund Alpern en Therese Rothschild in Charlottenburg getrouwd. Sigmund en Therese zijn vanuit Duitsland naar Haarlem gekomen en daarna naar Apeldoorn verhuisd, naar de Van Kinsbergenstraat 3 – Situatie in maart 1941.

Sigmund en Therese zijn vlak voor de ontruiming opgepakt en naar Het Apeldoornsche Bosch gebracht, samen met de andere joodse families uit Apeldoorn. Daarna zijn ze op 22 januari 1943 naar Westerbork gebracht.

Toen Sigmund Alpern naar Westerbork op transport werd gesteld stuurde hij een adreswijziging van de Prinsengracht 3 in Amsterdam naar barak 78 in Kamp Westerbork. Op 5 februari 1943 stuurde Sigmund een kaartje met het nummer van zijn barak (78) uit kamp Westerbork.
Joods Historisch Museum, Documentenverzameling, inv.nr 6768-6769

Omdat Sigmund in de Eerste Wereldoorlog gevochten had, hoefde hij nog niet direct op transport gesteld. Sigmund en Therese zijn beide via Westerbork op 5 april 1944 naar Bergen Belsen gedeporteerd. Ze hadden allebei Roemeense papieren die hen beschermden voor transport naar Polen. Vanuit Bergen Belsen werd Sigmund overgebracht naar kamp Buchenwald. Hij is overleden op 31 mei 1945, 52 jaar oud, ergens in Midden-Europa.

Heeft u aanvullende informatie over Sigmund Alpern?
Klik dan hier »

< Terug naar namenlijst